Почивки Чанаккале

Почивки Чанаккале

Чана̀ккалѐ  е град и пристанище в Западна Турция. Разположен е на азиатския бряг на Дарданелите- протока, който разделя Европа от Азия и свързва Егейско и Мраморно море.   Той е най-близкият по-значим административен център до археологическите останки на древната Троя. Дървеният кон от филма Троя (от 2004 г.) е изложен на брега на  града, в близост до пристанището. Заради стратегическото място, което заема, за града са се водили безброй битки, които многократно са го разрушавали изоснови. Когато османските турци завладяват района, оценяват важното местоположение на града и отново го укрепяват през XV век, като го наричат Калие Султание или Султание калеси (Султанска крепост). През 1451 година завоевателя на Истанбул, султан Мехмет Завоевателя издига две крепости. Тяхното предназначение било да контролират преминаващите кораби. Днес тези крепости са приютили военният музей създаден, за да увековечи битката при Чанаккале през 1915 г., която е една от най-популярните битки от Първата световна война. Главнокомандващ на турската армия тогава е Мустафа Кемал Ататюрк. Той успява да защити територията си от чуждите войски и да опази града от набезите им. Половин милион войници отдават живота си под Гелиболу (древното име на Галиполи), в тяхна памет е създаден националния исторически парк на полуостров Галиполи. Забележителен е мемориала с височина над 42 метра, построен също в памет на воините, на него е изобразен войник с пушка в ръка, под който е исписано: „Пътнико спри и отдай почит на загиналите тук войници.“ През XVIII век селището се развива интензивно и се прочува с високото ниво на грънчарския занаят, откъдето произлиза и по-късното му османско име Чанак калеси 'Грънчарската крепост' или 'Чанаккале.
Дарданели  миналото известен като Хелеспонт, е тесен пролив в Северозападна Турциямежду полуостров Галиполи и Мала Азия, който свързва Егейско с Мраморно море. Проливът е дълъг 61 km, но широк между 1,2 и 6 km. Средната дълбочина е 55 m, а максималната - 82 m. Тий като течението на водата е срещуположно и много силно, построяването на съоражение за преминавене от единия на другия бряг не е възможно. Поради тази причина се използват фериботи. Най-големият град по течението на пролива е Чанаккале. Названието „Дарданели“ идва от Дардан, древен гръцки град на азиатския му бряг. Според древногръцката митология там паднала Хела, докато минавала заедно с брат си Фрикс пролива на гърба на овен, бягайки от мащехата им Ино. Оттогава той започнал да се наричал Хелеспонт - морето на Хела. Дарданелите са играли стратегическа роля в историята. Древната Троя е била разположена близо до западния край на пролива, а на азиатския му бряг са се развивали действията по време на Троянската война.


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах