Почивки Алания

Почивки Алания

Алания

Алания
(на турски: Alanya) e град в Турция, средиземноморски курорт в провинция Анталия. Площта на града и района му е 644,9 km2.
Населението на Алания наброява около 392 900 жители (по данни от 2007 г.)
Живописно място, намиращо се на малък полуостров, което има доста плажове и е разположено в подножието на планината Таурус. Активният туристически сезон е дълъг – от края на април до средата на ноември. Има много крайбрежни заведения за забавление на туристите.
В далечното минало Алания е известена база за пиратски кораби. Градът започва да процъфтява, след като е превзет от селджукския султан Алаетин Кейкобат през 1220 година. Султанът го нарича „Алайе”, което означава „благороден”. По негова заповед е основан флотът и е построен зимния дворец. През 1471 градът преминава в ръцете на Османската империя.

В града са запазени много исторически паметници, стражеви кули, крепостни стени, църкви. В чертите на града е запазена византийска крепост, един от най интересните обекти за разглеждане, разположена на планински връх над града. Това е средновековен замък, построен през 13 век. Между двойните крепостни стени са вписани 150 защитни кули. Зад външните стени са разположени кервансарай и закрит базар. Тук се намират и руините на стара джамия. Зад вътрешните стени могат да се видят останки от воден резервоар и византийска църква.

В близост до крепостта се намират корабостроителницата и Червената кула (Kizil Kule).Това е осмоъгълна кула, изградена от червени тухли, която се смята за символ на града. Височината ѝ е 33 m, а диаметърът – 12,5 m. В нея се помещава и етнографски музей. По исторически данни е завършена през 1226 г. и служи за предпазване на корабостроителницата (Tersane), която също е една от забележителностите на Алания.

В Алания се организират и много фестивали. Някои от тях са фестивалът на туризма (провежда се от края на май до началото на юни), международният фестивал за култура и изкуства на Алания, джаз-фестивалът на Алания и други.„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах