Почивки ОАЕ

Почивки ОАЕ
ОБЕДИНЕНИТЕ АРАБСКИ ЕМИРСТВА са федерация, включваща 7 емирства: Абу Даби,  Дубай, Шарджа, Рас Ал Хайма, Ум Ал Кувейн,  Аджман и Фуджейра

ДУБАЙ -  Второто по големина от седемте емирства, разположено е на южното крайбрежие на Персийския залив. Столицата е град Дубай, територията извън столицата е слабо заселена. Дубай одавна е наричан ‛град на купувачите“. Това е основният търговски център на страната. Една петта от всичкото злато на света преминава през Дубай по въздушен или по морски път.
Особено развити са банковото дело и туризма. Често го наричат ‛Венеция на Персийския залив“. Естествен залив разделя града на две части: Дейра Дубай – старара търговска част и Бар Дубай – съвременна част с първокласни магазини, градини и хотели. Крайбрежието – Джумейра е курортна зона, в която са концентрирани най-скъпите хотели.

Първите сведения за съществуването на града датират от 1799 г. В началото на 18 век Ал Абу Фаласа се заселва в Дубай, който по това време е подчинен на Абу Даби. През 1833 г. династията Ал Мактум завзема града, без да им е била оказана съпротива от населението. От този момент насам Дубай успява да извоюва своята независимост от емирството Абу Даби. През 1835 г. Дубай като част останалите емирства подписва примирие с Великобритания. Дубай остава под закрилата на Обединеното кралство, когато през 1892 г. е подписано допълнително споразумение. Заедно с Абу Даби, Рас Ал Хайм, Шаржа, Ум Ал Куейн, Дубай заема добро стратегическо географско разположение - на пътя за Индия, което ги превръща във важна ключова територия.
Владетелите на Дубай подпомагат занаятите и търговията. Град Дубай се превръща във важно пристанище за чуждестранните търговци (предимно индийци). До 1930 г. градът е известен с износа си на перли. През 1966 г. Дубай заедно с Катар се обединяват и приемат за своя парична единица рийал. На 2 декември 1971 г. Дубай, Абу Даби и още пет емирства формират Обединените Арабски Емирства, след оттеглянето на Британия от Персийския залив през 1971 г. През 1973 г. Дубай се присъединява към останалите емирства и приема общата валута ОАЕ дирхам.
Официалният език на Дубай е арабския, но се говорят още английски, хинди, урду,малаялам, персийски, пинджаби, тагалски. Ислямът е официалната религия на всичките шест емирства. Голяма част от местното население изповядва суни ислям. Има и малцинства от индуисти, сикхи и християни. В центъра на града се намират храмове на Шива и Кришна. Немюсюлманите в държавата са свободни да изповядват свободно религията си, но нямат право да проповядват публично или да разпространяват религиозни материали. Правителството следва политика на търпимост спрямо чуждите религии и много рядко се намесва в религиозната им дейност. В началото на 2001 г. започва строенето на протестантска и католическа църкви на територията на пристанище Джебел Али. Земята за строежа на църквите е дарена от правителството на Дубай. В края на 2005 г. започва строежът на първата гръцка православна църква.ШАРДЖА – третото по големина емирствор намиращо се на 15 минути път от Дубай. То представлява важна курортна зона за страната. Превъзходните плажове и водни атракции вече са известни по цялия свят. Градът е построен около поразяващата с красотата си лагуна Кинг Халид. Тук се намира и един от дворците на краля на Саудитска Арабия. Впечатляващите пазари на Шарджа са рай за туристите.


АДЖМАН, УМ АЛ КУВЕЙН, РАС АЛ ХАЙМА и ФУДЖЕЙРА са по-малко развити в икиномическо отношение, но разполагат с развита инфраструктура за почивка по крайбрежието.


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах