Църквата на Първо число

Вид транспорт: Автобус
3 дни / 2 нощувки
Пловдив - Кап. Андреево - Истанбул - Пловдив
Цена от: 195.00 лв.
Дата Цена Резервирай
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Полезно

1 – ви ден: Отпътуване от Пловдив в 23.00 ч. по маршрут Хасково – Свиленград – Кап.Андреево – Капъкуле.Нощен преход.
2 – ри ден: Пристигане в Истанбул рано сутринта. Кафе пауза в района на хълма Чамлъджа - разположен в азиатската част на Истанбул, в непосредствена близост до първия въжен мост над Босфора, хълма предлага изключтелна гледка към Европейката част на Мегаполиса. Преди да се отправим към Църквата - основен гвоздей в програмата - попътно ще посетим и българската църква Свети Стефан, така наречената Желязна църква – построена в края на 19 в. с готови железни елементи изработени във Виена и докарани с параходи до Цариград, разположена на самия бряг на Златния рог. Посещение на църквата на Първото число - „Църквата на първо число”, както я наричат повечето хора или църквата с ключетата се посещава от хиляди хора от цял свят на всяко първо число от месеца. Те си купуват до входа на църквата т.нар. „сребърни” и „златни” ключета – всяко по 2 TL., които символизират желанията на хората. С този ключ символично се отключват иконите в църквата и хората си пожелават желание. Някои от посетителите влизат в подземната крипта, за да получат и светена вода от малък извор, други стоят и чакат, за да получат благословията на гръцки православен свещеник и осветят своите ключета. Условието е, че ако се сбъдне желанието на човек, той трябва да върне ключа в църквата – отново на първо число на месеца и може да си вземе нов ключ с ново желание. Но връщането на ключа е задължително при сбъдване на желанието. А хората, които връщат ключетата, са стотици! Настаняване в хотел Pera Tulip 4* в модерния център на Истанбул - площад Таксим и булевард Истиклял известния булевард се намира се близо до площад „Таксим“ и е дълъг 2 км. По булевард „Истиклял“ все още се движат трамваите, които са превозвали хората и преди 90 години. На булеварда има много магазини, книжарници, закрит пазар и скрити ресторанти, които се намират на покривите на иначе старите сгради. Свободно време с възможност за посещение на небостъгача Сапфир - Истанбул на длан – посещение на най – високата жилищна сграда в Европа и първата екологична сграда на Турция, извисяваща се на цели 261 метра височина- това е Небостъргачът Сапфир. Безспорно най-завладяващия атракцион се намира на последния етаж на небостъргача, до който можете да достигнете с високоскоростен асансьор. Там ще откриете панорамна площадка и ресторант - целия град е пред погледа ви! (заплаща се допълнително) . По желание - вечеря в рибен ресторант на моста Галата (заплаща се допълнително). Нощувка.
3 – ден: Свободно време с възможност за посещение на допълнителни екскурзии:
Принцови острови - архипелага от 9 острова е място, което винаги са харесвали за разходка. Ние посещаваме Буюк Ада - място където можете да се разходите измежду романтичните къщички, да хапнете прясна рибка на брега на морето или да обиколите острова с файтон - на острова е забранено предвижване с автомобили, а колелетата и файтоните правят атмосферата още по-вълшебна.
Истанбул на два континента! / по желание срещу допълнително заплащане / Обикновено всички туристически обиколки в Азиатската част на мегаполиса, пресичат въжените мостове над Босфора, за да се полюбувате туристите на древния Халкедон или иначе казано на азиатската част на Истанбул. За да е пълно с емоции обаче нашето пътуване, ние ще прекосим пролива през тунела „Мармарай“ - железопътен тунел под Босфора. Тунелът свързва европейската с азиатската част на Истанбул. Строителството на тунела започва през 2004 година, но завършването му е отлагано неколкократно. Тунелът, заедно с четири спирки, е официално открит на 29 октомври 2013 г. по случай 90-годишнината от създаването на Турската република. Тунелът е с дължина 13,6 km и с максимална дълбочина от 60 m (близо 5 метра под морското дъно). Вече пристигнали в азиатската част, ще посетим Девичата кула - според една от легендите Момината кула е наречена така на дъщерята на султан, който безумно я обичал и правел всичко възможно, за да се чувства тя щастлива и безгрижна. Веднъж обаче ясновидец предрича, че въпреки всичко девойката ще умре, точно като навърши 18 години. Султанът незабавно се разпорежда на острова да бъде построена непристъпна кула, задължително преди дъщеря му да навърши 18 години. И веднага след завършването на строителството премества девойката, за да я предпази от възможните причинители на смърт. В деня, когато принцесата навършва 18 години, султанът ѝ изпраща кошница с плодове. Когато обаче девойката поема в ръце кошницата, от там изпълзява отровна змия и смъртта от ухапването става неизбежна, както предрича ясновидецът. Кулата е един от символите на Истанбул, а да изпиеш сутрешното си кафе в малкото кафене разположено в самата кула, насред водите на Босфора е едно наистина добро начало на деня.
Пешеходна обиколка на Старата част на града с местен екскурзовод (Площад Хиподрума, Света София, Синята джамия) Посещение на Йеребатан сарнъджъ или Цистерна на базиликата, е най-голямото и добре запазено покрито водохранилище за питейна вода в Истанбул измежду открити до няколкостотин в града, приличащо на дворец. Едно от имената, с което цистерните се назовават е „Потъналият палат“. (по желание). Посещение на Стария султаснки дворец Топкапъ сарай - Това е най-важният и най-богатият, единствен по рода си исторически паметник, даващ богата информация за живота не само на османската династия, но и на цялата Османска империя. (по желание). Свободно време с възможност за посещение на Египетския пазар и Капалъ Чрши.  Нощувка.

 • Възможност за вечеря на корабче по Босфора (срещу допълнително заплащане).

4 – ти ден: Закуска. Възможност за посещение на двореца Долмабахче - Дворецът Долмабахче е най-големият дворец в Турция (площта на основната му сграда е 45 000 кв.м) и един от най-впечатляващите със своята пищна украса, изобилие от злато и кристал (срещу допълнително заплащане). Време е за шопинг – посещение на един от най – атрактивните шопинг центрове в Истанбул – FORUM , където е разположен и Аквариума "" – забележителния аквариум  е на три етажа,  има площ от 8000 квадратни метра с 1000кв.м повече от следващият го по-големина в Европа аквариум намиращ се в Барселона.
Следобед отпътуване за България. Пристигане в Пловдив вечерта.

ЦЕНИ:
Възрастен в двойна стая - 195 лв
Единична стая - 265 лв
Тройна стая - 585 лв
Двама възрастни с дете до 5.99 - 475 лв

МЕСТАТА ПО ПРОГРАМАТА СА ОГРАНИЧЕНИ !!!

 • Транспорт с лицензиран автобус
 • 2 нощувки със закуски в хотел Pera Tulip 4* - //www.peratulip.com/ в Истанбул
 • Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с асистанс и лимит на отговорност 5 000 EUR на застрахователна компания "Армеец"
 • Представител на ТА Кария Тур
 • Посещение на азиатската част и хълма Чамлъджа / с местен лицензиран екскурзовод/
 • Посещение на българската църква Свети Стефан /екскурзовод/
 • Посещение на Църквата на Първия ден
 • Трансфер до FORUM Istanbul
 • Небостъргача Сапфир – 22 евро / входна такса за небостъргача + билет за Sky Ride/
 • Вечеря в рибен ресторант на моста Галата - 27 евро (тристепенно меню вечеря + 2 напитки)
 • Посещение на Принцови острови - 17 евро
 • Пешеходна обиколка на Историчекия център на Истанбул с местен лицензиран екскурзовод на български – 5 евро
 • Посещение на Света София – 22 евро
 • Посещение на Топкапъ Сарай – 25 евро
 • Посещение на Йеребатан – 15 евро
 • Истанбул на два континента - 15 евро /билет за Мармарай + билет за Девичата кула + екскурзовод/
 • Вечеря на корабче по Босфора - 35 евро (тристепенно меню вечеря + неограничено количество напитки)
 • Посещение на Долмабахче - 25 евро / вход + екскурзовод /
 • Разходка с корабче по Босфора - 17 евро
 
Допълнителните екскузрии се заявяват и заплащат предврарително в офиса на ТА Кария тур и се  осъществяват при записани миниму 20 туриста! Цените на допълнителните екскурзии заявени в автобуса са с 20% по-високи.
 
 
 
Гражданите на Република България, притежаващи международни паспорти с валидност минимум 60 дни след датата на отпътуване от Турция, могат да влизат, пребивават, преминават транзит и напускат територията на Република Турция без визи за срок до 90 (деветдесет) дни в рамките на 6 (шест) месеца, считано от датата на първото им влизане, през всички гранично-контролни пропускателни пунктове.

Настаняването в автобуса е според реда на записване!

Информация за пътуването ( час, номер на автобус и водач) се получава в ден сряда преди самото пътуване.

ТА „Кария Тур” ЕООД има сключена застраховка - Отговорност на Туроператора по смисъла на чл. 97, ал. 1 от Закона за туризма, с полица № 1926813150000833089, валидна до 13.06.2020 г., издадена от ЗАД „Армеец”
* Възможност за сключване на застраховка "Отмяна на пътуване" по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма. Застраховката се сключва в деня на подписване на Договора!

 

Истанбул (Istanbul) е наистина световен град, който всеки трябва да посети поне веднъж в живота си. Той е пленителна смесица от източна и западна култура, кипящ от живот модерен град с неповторима идентичност. Богатото му минало съжителства с младежката му жизненост. Въпреки че вече не е столица на Турция, Истанбул остава културния и бизнес център на страната.

Той е град на контрасти, изпълнен с какафонията, типична за живота през 21-ви век, и все пак ужасно красив. Разположен е на смайващо място. Заобиколен от вода, тънкият пролив Босфора и спокойното Мраморно море, разделят Европа от Азия. Истанбул е стъпил на двата континента и е наследил най-доброто от тях. Под имената Византион, Константинопол и накрая Истанбул, той е бил столица на три империи, като всяка е оставила своят отпечатък под формата на смайващи дворци, замъци, джамии, църкви и паметници. Завещанието на пъстрото му минало може да се види на всеки ъгъл на модерния град.

Планът на града може първо да ви се стори объркващ. Босфорът дели града на европейска и азиатска част, свързани с два великолепни моста, простиращи се между континентите, първият от които е отворен през 1973 г. за честването на 50-годишнината на Републиката. Повечето посетители на града, оставащи само за няколко дни, нямат много причини да посетят азиатската част, като изключим обиколката на Босфора с корабче, което плава зигзагообразно между двата бряга, за да покаже най-доброто от всеки.

Европейската част, обаче, също е разделена на две части от Златния рог или Халич (Halic), който може да се каже, че разделя историческата част на стария Истанбул (кварталите Султанахмет (Sultanahmet) и Лалели (Laleli)) от модерният град. Пресичан е от множество мостове, най-известният от които е понтонният - мостът Галата (Galata). Повечето посетители, които идват за малко, предпочитат да останат в стария град, тъй като повечето от местата, които посещават, са съсредоточени там. Най-известните места в Истанбул са: Синята джамия (Mavi Camii), Света София (Aya Sofya), Дворецът Топкапъ (Topkapı Saray) и Капълъ Чаршъ (Kapalı Carşı). Те са на 30 минути пеша едно от друго. Лесно е да се обикаля пеша или с помощта на трамваите, които преминават редовно през главната улица, която е само пешеходна зона. Що се отнася до намиране на място за отсядане, вече има много бутикови хотели със собствен стил в района на Султанахмет, много от които са възстановени османски дървени къщи. Те са идеални за онези, които наистина искат да вкусят автентичният дух на стария град. Посетителите с по-ограничени възможности могат да помислят за по-модерни хотели на достъпни цени в района Лалели, въпреки че той е много по-натоварен и оживен.

Въпреки че е удобно, недостатъкът на отсядането в Стария град е, че тъй като не е жилищен район, не можете да усетите атмосферата на модерния Истанбул, с отличните му ресторанти, оживени барове и космополитен дух. Някои от най-изисканите и луксозни хотели са или на брега на Босфора, предлагащи очарователни гледки над проливите, или в модерните бизнес райони. Освен това, в района Пера (Pera), има и някои исторически постройки, процъфтявали в началото на миналия век. В сърцето на модерният Истанбул е площад Таксим (Taksim) и улиците около него. Предимството да останете там е, че можете да отидете пеша до многото ресторанти и спокойни барове, намиращи се наблизо.

Където и да предпочетете да останете, няма да е трудно да се насладите на града, и дори три дни ще ви стигнат да разгледате най-интересните забележителности. Истанбул обаче е толкова голям град, че дори да го посещавате отново и отново, всеки път ще откривате по нещо непознато. Лесно е да се придвижвате из него. Има две удобни трамвайни линии - една в стария град и една по главната търговска улица в Пера - улица „Истиклял“ (Istiklal Caddesi).

Истанбул е вдъхновявал много хора на изкуството с историята си и природните си прелести. Безброй са написаните поеми и песните, композирани за него. Истанбул, който притежава приказна обаятелност, благодарение на историческото и културното си богатство, очаква онези, които искат да видят със собствените си очи голямата любов между континентите.


 


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах