Екскурзия до Анадола в люлката на 7 цивилизации, 3 религии 9 дни 7 нощувки - самолетна и автобусна екскурзия

Вид транспорт: Самолет, Автобус
9 дни / 7 нощувки
Цена от: 1985.00 лв.
Дата Цена Резервирай

Отпътуване от началния пункт , заложен по екскурзионния план. Нощен преход.

1 ДЕН

Сутрешно пристигане в Истанбул, среща на автогарата в Истанбул .Трансфер до хотела, освежаване във фоайето на  хотела и свободно време. Възможност за участие в допълнителни екскурзии срещу заплащане. Настаняването става след  14.00 ч. Това е  политика на всички хотелиери в световен мащаб. Свободно време или екскурзия по желание. Нощувка. 

2 ДЕН / Закуска. Истанбул-Хатай

Трансфер до летище Sabiha Gökçen в азиатската част за полет до Хатай. Кацане в Хатай.  Следва трансфер до града и разглеждане на забележителностите на Хатай.
Хатай днес е един нетипичен турски град, в който има повече църкви, отколкото джамии. Старото му име е Антиохия и е бил основан 300 години преди Христа от сирийския цар Селевк Никатор /наследникът на Александър Македонски/, основал повече от десет града с името Антиохия, с което искал да увековечи името на баща си Антиох. Но точно тази Антиохия той превърнал в своя столица. Антиохия е толкова богата и блестяща в миналото, че след превземането й от римляните се нарежда по величие веднага след Рим и Александрия. По-късно градът се превръща във важен център за християнството – за първи път тук последователите на Исус наричат себе се „християни“,. Тук проповядва и самият Апостол Петър. Ще посетим уникалната каменна църква „Свети Петър“, разположена в естествена пещера, на един от хълмовете на града. И, разбира се, богатият археологически музей с разкошни мозайки, открит преди 2 години.
Свободно време в Хатай. Настаняване в хотела. Нощувка.

3 ДЕН / Закуска. Хатай-Халфети-Газиантеп

Освобождаване на хотела.
Отпътуване за Халфети, построен върху водите на река Ефрат. Едночасово пътуване с лодка по река Ефрат. Разглеждане на потъналия град Халфети. Никога не сте виждали подобно нещо! Модерен град под вода! Къщи, училища, джамия ... Част от града остава под водата при изграждането на язовир през 1999 година. Разглеждане на крепостта Румкале. Добре запазена римска крепост и нейните сгради от късноримския и средновековния период. Намира се на десния бряг на река Ефрат. 
Черната роза на Халфети
Символът на региона е тайнствената черна роза, отглеждана само в района на Халфети, близо до бреговете на река Ефрат и никъде другаде по света!
Тъй като тя се счита за Розата на дявола, никой не е смеел да я пипне, но един ден Розата се превръща в медальон, който попада при едно обикновено момиче. След като момичето взима медальона и го връща на собственика му, всички започват да вярват, че момичето е вещица. Хората решили да разпънат невинното момиче. Въпреки че Сатаната се опитал да спаси момичето от разпятието, тя не могла да се предпази от камъните, които паднали върху нея. Момичето починало. Сатаната изкрещял: «Червената роза, символизираща любовта на всеки човек, може да расте във всяко кътче на света, но моята любов е като тази „Черна роза“ и ще остане само болезнена следа на земята, точно там, където невинното момиче умряло.
Потегляме за Газиантеп – най- големият граничен град в Турция, едно от най- старите постоянно населени места в света. Известен е с три неща – 1. баклавата- регистрирана в европейския съюз от края на 2013, като защитен хранителен продукт и която се изнася в целия свят.2. бакъра – един от най- известните пазари на бакърени изделия; 3. Музея на музайките - ZEUGMA ......и разбира се шам фъстъка – най- вкусният в цяла Турция. Следва разходка до крепостните стени на града и след това се потапяме в пазара на бакъра, баклавата и Антепският шам-фъстък.Настаняване в хотела. Нощувка.

4 ДЕН / Закуска. Газиантеп-Адъяман-Немрут

Освобождаване на хотела. 
Туристическа програма в Газиантеп. Разглеждане на музея на мозайките ZEUGMA, в който е преместен цял древноримски град – ЗЕУГМА. Уникален като архитектура, представящ 1700 кв.м. мозайки отпреди 4 век пр. Хр. Най- интересният експонат е направеното от малки камъчета лице на циганка, за което се предполага, че е лицето на Александър Македонски.
Отпътуваме за Адъяман. Пристигане и се настаняване в хотела. Свободно време или екскурзия по желание.
Екскурзии по желание:  Екскурзия до планината Немрут . Връх НЕМРУТ (2150 м.), от където ще наблюдаваме залеза на слънцето – една спираща дъха гледка. Ще разгледаме гробната могила Каракуш на входа на Немрут и храма на Арсемия – столицата на царството Комагена. На Немрут е известният погребален комплекс на Антиох 1 /69-36 г. пр. Хр./, направил първия опит за обединение на западния и източния култ. На върха на двете страни на билото (изток и запад) са известните статуи на Аполон, Зевс , Херкулес и свещени животни. Падналите глави на 8-10 метровите статуи на богове имат индивидуални черти и са в елинистичен стил. Предполага се, че са изработени през 63 г.пр. Хр. Царството се казвало Комагена. Комплексът е бил духовна семинария. В култов надпис, Антиох е декларирал, че е построил мястото за векове и идните поколения като благодарност към боговете и своите предшественици. Гробницата е открита през 1881 г. През 1987 г. мястото е обявено от ЮНЕСКО за част от световното наследство. Той е един от най-важните национални паркове на Турция и е най- високо разположения музей на открито в света. Връщане в хотела. Нощувка.

5 ДЕН / Закуска. Адъяман- Харaан - Урфа - Гьобекли Тепе

Освобождаване на хотела. Отпътуване за Харaан и Урфа с попътни спирки на моста над р.Ефрат и панорамната площадка с изглед към язовира и стената на един от най големите язовири на света на реката Ефрат. Пристигане в Харaан и разглеждаме конусните къщи, развалините на древен храм на почитателите на слънцето и кладенца на Авраам. Харран е древен град в северна Месопотамия, споменат в хетските документи, където е пребивавал пророк Авраам. Отпътуване за Гьобекли тепе и разглеждане на култовото средище отпреди 11.500години. Прашният хълм – Археологически комплекс от неолитната епоха. Най-древният мегалит в света . Възрастта му е от XII-ІХ хилядолетие до новата ера. Този комплекс е по-стар от Египетските пирамиди. Открит е в началото на 1960-те години. Гобекли тепе представлява древно култово съоръжение и е най-древната религиозна постройка. Отпътуване за Урфа. Библията и Корана твърдят, че тук са родени Авраам (Ибрахим) и пророците Йезекия, Йов и Илия. Градът се е казвал Едеса и Мойсей е живял тук като овчар 7 години преди да се върне в Египет.Тук за пръв път е разрешено на християните да изповядват религията си. Пещерата, в която се смята ,че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнството), е превърнала града в едно от най-важните места за поклоничество от Средновековието насам. В центъра на града има парк с изкуствено езеро – Езерото на свещената риба (Балъклъ гьол). Там Авраам е бил хвърлен в огъня от Нимрод. Огънят се е превърнал в езеро, а дървата от кладата – в риба. Посещение на Археологическия музей на Урфа , където са двете най стари статуи сътворени от човешката ръка преди 12000 години. Свободно време на чаршията на Урфа. Настаняваме се в хотела . Свободно време или екскурзия по желание.
Екскурзии по желание:  Вечерта -Съра геджеси - Посещение на ресторант с анадолска музика на живо, богата вечеря с ястия от района на Урфа/ прочутото чий кюфте- приготвя се пред посетителите / по желание - цена 15 евро/.Настаняване в хотела. Нощувка.

6 ДЕН / Закуска. Урфа - Дара - Мардин

Освобождаване на хотела. Отпътуване за Мардин . По пътя гледаме античния град Дара, получил името си от персийския крал Дариус трети. Тук ще видим гробница от римската епоха, водохранилища, затвори и водните канали. Свободно време за обяд по пътя.
Отпътуване за в Мардин - турският Ерусалим –разположен на границата между Анадола и Месопотамия.  Туристическа програма в гард Мардин. Мардин, Каменият град, център на Анадолската култура. Посещаваме манастира Дейр-юл Зафаран, който дълги години е служил като световен религиозен център за сурияните. Тук разглеждаме църквата, медицинския факултет, храма на слънцето, кръщелното отделение и гробницата. Потегляме към училището Касъмие Медресе, от терасата му се любуваме на изключителната панорама на Месопотамия. От тук преминаваме в стария град и разглеждаме старинните камени улици на Мардин, църквата на 40-сте, Аббарал, старата поща, Улу джами, Шехидие джами . Време за покупка на сувенири и вкусотии. Настаняване в хотела. 

7ДЕН / Закуска. Свободно време или екскурзия по желание.

Екскурзии по желание: Потегляме към Мидият - 45 км – 40 мин. . и сме на пазара на изумителните украшения от сребро и филигран. Разглеждаме конака, където е сниман филма Съла и имаме свободно време за обяд. Ще разгледаме красивите старинни къщи на града, които са били използвани във много от турските сериали. Ще посетим и ателиетата, където се изработва известното Телкари сребро. След това посещаваме манастира Мор Габриел , който и днес служи като център на сурияните. 
Потегляме за Мардин -65 км. -1 час. Пристигане в хотела. Нощувка

8 ДЕН / Закуска. 
Освобождаване на хотела. 
 Трансфер от хотела до летище от Мардин за Истанбул. Кацане в Истанбул. Трансфер до автогара Истанбул. Отпътуване за България

Каним Ви на пътуване в района на югоизточна Турция. Пътуване във времето, през което ще се докоснете до антични артефакти, древногръцки и римски шедьоври, османска история и ориенталски кулинарни изкушения!

"ВАУЧЕР - ПЪТУВАЙ ИЗГОДНО С КАРАДЖЪ ТУРС"  ОТСТЪПКИ ДО 100 ЛЕВА >>> КЛИКНЕТЕ ЗА УСЛОВИЯТА

Резервация за екскурзия до Анадола в люлката на 7 цивилизации, 3 религии с минимален риск:

Резервация с депозит от 300 лв. на човек
Потвърждение и доплащане - 30 дни преди отпътуване.
ГАРАНТИРАНО връщане на платените суми при затваряне на границите; 

Маршрут до Истанбул - Турция:
1. с редовни линии от София до Истанбул през Пазарджик, Пловдив, Хасково, Истабул и обратно след преключването на екскурзията от Автогара Истанбул до Хасково, Пловдив, Пазарджик и София
2. с редовни линии от Варна,  Бургас до Истабул и обратно след преключването на екскурзията от Автогара Истанбул до Бургас Варна
3. с редовни линии от Русе, Разград, Велико Търново, Стара Загора до Истабул и обратно след преключването на екскурзията от Автогара Истанбул до Стара Загора, Велико Търново, Разград и Русе

Маршрут от летище Истанбул: Истанбул - Хатай - Халфети - Газиантеп - Адъяман - Немрут - Харaан - Урфа - Гьобекли Тепе - Дара - Мардин - Мидият

Полетното разписание ще бъде обявено по-късно.

ПАКЕТЪТ ВКЛЮЧВА:

 • Транспорт София / Варна / Русе с редовни линии до Истанбул и обратно;
 • Трансфер от автогара до хотел в Истанбул; 
 • Самолетен билет: Истанбул - Хатай / Мардин - Истанбул, с включен 20 кг. багаж;
 • Трансфер от хотела до летище Sabiha Gökçen в азиатската част за полет до Хатай; 
 • Трансфер от летище Хатай до хотела;
 • Трансфер хотела в Мардин до летище Мардин;
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3 или 4* в Истанбул;
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3 или 4* в Хатай
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3 или 4* в Газиантеп
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3 или 4* в Адъяман;
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3 или 4* в Урфа (Шанлъурфа)
 • 2 нощувки със закуска и вечеря в хотел 3 или 4* в Мардин;
 • Туристическа програма в Хатай; 
 • Екскурзия на потъналия град Халфети;  
 • Едночасова екскурзия с лодка по река Ефрат;
 • Туристическа програма в Газиантеп; 
 • Туристическа програма в Харaан;  
 • Посещение на Гьобекли тепе и разглеждане на култовото средище отпреди 11 500 години;
 • Туристическа програма в Урфа ( Шанлъурфа );
 • Посещение на античния град Дара;
 • Туристическа програма в Мардин - турският Ерусалим – разположен на границата между Анадола и Месопотамия; 
 • Бонус: На връщане в България - бърз антигенен тест за сметка на ТО ( ако е необходим към датата на пътуване ); 
 • Лицензиран турски екскурзовод на български език /придружава групата през цялото време/ и беседи във всички обекти; 
 • Обслужване на място от лицензирана турска транспортна фирма;
 • Безплатна вода по време на пътуването; 
 • Обслужване на място от фирмата-партнъор;


ПАКЕТЪТ  НЕ ВКЛЮЧВА:

 • Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с Ковид-покритие и лимит 5000 € за лица до 84.99 г. – 18 лв., лица 85 и повече години не се застраховат;
 • Допълнителни мероприятия - осъществяват се при минимум 12 туристи;
 • Екскурзия до планината Немрут 
 • "Съра геджеси" - посещение на ресторант с анадолска музика на живо
 • Екскурзия до Мидият
 • Входни такси, туристически такси и билети за градски транспорт

  Условия за пътуване в Турция: Необходим е само ЕДИН от тези документи!

  С решение на Турското правителство, от 1 юни 2021 г., при преминаване през сухопътни, морски и летищни граници на Република Турция всички пътуващи, следва да представят:
  -Oтрицателен PCR тест за SARS-Cov-2, направен до 72 часа преди влизане в Република Турция,
  -или бърз антигенен тест, направен до 48 часа преди влизане в Република Турция,
  -или сертификат за ваксинация срещу COVID-19, ако са изминали не по-малко от 14 дни от завършване на ваксинационния цикъл,
  -или официален документ, издаден от компетентна институция, че са преболедували COVID-19 в рамките на последните 6 месеца.

  Условия за пътуване на ДЕЦА :
  - От 04.09.2021 г. деца до 12 години могат да пътуват до Република Турция без изискване за PCR/антигенен тест и сертификат за ваксинация. Информацията е публикувана на сайта на Външно министерство
  -Повишава се възрастовата граница за децата, спрямо които няма да се прилагат посочените по-горе изисквания. Така, децата на възраст под 12 години са освободени от задължението за представяне на PCR/антигенен тест и сертификат за ваксинация при влизане в страната.
 • HES код можете да направите като попълните необходимите данни на адрес: https://register.health.gov.tr/;данните се попълват индивидуално за всеки турист - възрастни и деца, не по-рано от 72 часа на пристигане в Турция.
 • Задграничен паспорт с дата на валидност не по-малко от 60 дни от датата на влизане в Турция; - за лицата под 18 г., пътуващи сами, непридружени от родителите си или пътуващи с единия от тях – освен международен паспорт се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина. Паспортът, оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.
   
 • Допълнителните мероприятия и услуги се заявяват при записване и се заплащат при доплащане на екскурзията.
 • Екскурзията се осъществява при минимум 20 човека - за всяка група.
 • Срок за уведомление, ако тази бройка не е набрана –7 дни преди отпътуване, когато се обявява и доплащането за транспорта.
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" с покритие за Ковид-19 струва от 1,5% до 2,7% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация и съгласно условията на ЗК. При отказ на екскурзията от туроператора поради несъбран необходим минимален брой туристи за пътуването заплатената премия по тази застраховка не се възстановява;
 • Турция: няма визи; забранено е пушенето на закрити и обществени места; водата в Истанбул НЕ се пие;


„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах